B-West.Bau Kft.
a tető specialista

R!PSTOP® – páramentesítő bevonat

A vízpára lecsapódás jelensége a szigeteletlen acél tetőhéjazatok esetében fellépő jelenség. Többféle probléma megjelenését okozhatja, így pl. korrózió felléptét, a tetőtér elnedvesedését és a lejjebb található anyagok károsodását.
A BLACHPROFIL 2® egyszerű és gazdaságos, de hatékony megoldást kínál a vízpára lecsapódás problémájának megoldására: a DR!PSTOP® páramentesítői bevonat alkalmazását. Ez a lemez alsó oldalára ragasztott öntapadó membrán. A technológia alapvető előnyei:

  • a tető belső oldalán a vízpára lecsapódásával keletkező nedvesség elnyelése,
  • többlet védelem a korrózió ellen (különösen az aktív kémiai környezetű épületekben, pl. istállókban),
  • a standard szigeteléseknél és párazáróknál nagyobb teherbíróképesség, nem bomlik le, tépésálló,
  • egyszerű eszközökkel könnyen tisztítható (locsolótömlő vagy magasnyomású mosó),
  • wa héjazat hangszigetelési tulajdonságait javítja,
  • éghetetlenség, baktérium ellenállóság.

A páramentesítő réteg a síklemez-szalagra a görgőzéssel történő profilkialakítás előtt kerül fel. Ez ideális felfekvést biztosít a tetőhéjazat teljes felületén.

páramentesítőAlkalmazás: A DR!PSTOP® páramentesítő réteg alkalmazásra találhat mindenfajta fém tetőhéjazatú épület esetében. Ilyenek lehetnek többek között a lakó és az ipari épületek, a sportlétesítmények, a gazdasági épületek és mindenféle nyitott tárolók és védőtetők (pl. benzinkutaknál).
A DR!PSTOP® bevonatú lemezekből igény szerint kialakíthatunk a kínálatunkban szereplő bármilyen cserepes lemez vagy trapézlemez profilt. Foltozott tetőpanelek esetén SOUNDCONTROL® bevonat alkalmazását ajánljuk.

Szerelési útmutatókpáramentesítő

A beszerelés során a DR!PSTOP® antikondenzációs bevonatot feltétlenül el kell távolítani azon helyekről, melyek nem biztosítják a párás levegő elvezetését.

Ez elsősorban a következőkre vonatkozik:

  1. Közvetlenül a fal feletti fedések és az épületen kívül;
  2. Az ívek felhelyezési helyei – abban az esetben, ha a tetőfedés több, hosszában kapcsolt ívből áll.

 

Tulajdonságok

A páralecsapódás akkor kezdődik meg, amikor a légtér állapota eléri a harmatpontot - azt a hőmérsékletet és páratartalmat, amikor a levegő nedvességtartalma elkezd lecsapódni. Erre általában napnyugta idején kerül sor. Éjjel a lecsapódott vízpára lecsöpög a szigeteletlen héjazatról.

A páramentesítő réteg egy olyan membrán, amelyre a nedvességet visszatartó különleges zsebeket terveztek, ami egyrészt megakadályozza a lecseppenést, másrészt szigeteli a tető héjazatát a vízzel való közvetlen érintkezéstől. Napközben ez a nedvesség elpárolog a rétegből.

 

páramentesítés

Esti időszak – a harmatpont átlépésével elkezd a vízpára lecsapódni a tetőhéjazat belső felületén.

pára

Éjjel – a DR!PSTOP réteg elnyeli, visszatartja a harmatot. Megakadályozza így a víz lecsepegését, ami a védelem nélküli héjazat esetében megtörténne.

pára

Napközben a páramentesítő rétegből a nedvesség elpárolog.

pára

Épületek esetében a páralecsapódást tovább erősítheti a kialakuló hőmérsékletkülönbség - az épület belseje meleg marad, miközben a külső hőmérséklet gyorsan csökken. Az acél tetőhéjazatok jó hővezető tulajdonságai erős páralecsapódáshoz vezetnek a meleg helységben a tető belső oldalán.
A DR!PSTOP hatékony védelmet nyújt a tetőhéjazatnak és az alatta található anyagoknak a lecsepegés megakadályozásával.
A DR!PSTOP membrán megfelelő működésének feltétele az épület megfelelő szellőztetésének biztosítása. Mivel a nedves levegő könnyebb a száraznál, a tető alatti térben gyűlik fel. Ahhoz, hogy a páramentesítő réteg napközben leadhassa a nedvességet, szükséges a nedves levegő eltávozásának biztosítása. Ezt figyelembe kell venni a tető megtervezésekor. Az épület tetőszellőzésére vonatkozó egyik megoldás a DIN 4108-3 szabvány előírásai.

szellőzés
Helyes szellőztetés - a szellőzőcső biztosítja a nedves levegő eltávozását.
szellőzés
Helytelen szellőztetés – a nedves levegő nem tud eltávozni.

FIGYELEM! A felragasztás fix jellegű. A DR!PSTOP® anyagot nem lehet eltávolítani és újra felragasztani. A DR!PSTOP® anyagot gazdasági épületek tetőfedésein alkalmazva ajánlatos legalább évente egyszer átmosni baktériumölő szerrel. A fedés beszerelésekor kiiktatni a kapilláris emelkedés jelenségét. Ezért is kell kézzel eltávolítani a DR!PSTOP® bevonatot a tetőeresz és a tetőgerinc övezetében (min 10 cm távolság). Az antikondenzációs bevonattal rendelkező tetőlemezeknek szorosan tapadniuk kell a szerkezet támasztékaira és keretére. Ezért a profiltól függetlenül minden alsó hullámban rögzíteni kell a támasztékra.